Öppna / stäng meny

Varför Vattenburen Fläktkonvektor?

Välj kategori

2021-02-23

Varför Vattenburen Fläktkonvektor?

Varför Vattenburen Fläktkonvektor?

När är det bra att välja en vattenburen fläktkonvektor istället för att installera fler radiatorer?

Vi har tidigare talat om fördelarna med vattenburna fläktkonvektorer och hur dom möjliggör att effektivt utnyttja frikylan från bergvärme. En vattenburen fläktkonvektor är inte bara en perfekt lösning för att ta tillvara på frikyla utan är även ett utmärkt och effektivt alternativ, till radiatorer, för uppvärmningen av ditt hus.  

  

Här kommer några exempel på där en vattenburen fläktkonvektor kan vara både en mer ekonomisk och tillfredställande lösning för uppvärmning.   

  

När man konverterar från eldning till värmepump  

  

Idag är många hus anpassade efter eldning vilket innebär att värmesystemet behöver väldigt höga temperaturer, då radiatorerna både är få och små. Detta kan i många fall leda till att det blir kallt inomhus, trotts att värmepumpen är rätt dimensionerad. En dålig lösning på problemet är att tvinga värmepumpen att producera temperaturer den inte är designad för, vilket i sin tur sänker livslängden. En mer effektiv, ekonomisk och hållbar lösning är att byta ut ett antal radiatorer mot vattenburna fläktkonvektorer, som klarar av att leverera flera gånger mer värme än radiatorer i samma storlek. Detta resulterar även i en mer kostnadseffektiv lösning jämfört med att installera fler radiatorer.   

  

En vattenburen fläktkonvektor kan även ersätta den förlorade värmekällan som pannan stod för när denna inte längre värmer källaren.   

  

Kamin i kombination med vattenburet värmesystem 

  

Ett vanligt problem i moderna svenska hem med golvvärme är att det vid eldning i kamin är svårt att kontrollera temperaturen i huset/rummet.   

Detta eftersom golvvärme är ett långsamt system som fortsätter värma i flera timmar efter att man stängt av den.  En vattenburen fläktkonvektor har fördelen att den stänger av sig när rummets temperatur höjs, av värmen från kaminen, för att sedan sätta igång igen när rummet kyls ner en funktion som liknar den hos en luft/luftvärmepump.   

  

När du konverterar från direktverkande el till vattenburet värmesystem.   

  

När du byter ut ditt värmesystem från direktverkande el till ett vattenburet system kan vattenburna fläktkonvektorer vara ett bra alternativ till klassiska radiatorer, då en vattenburen fläktkonvektor löser uppvärmningen med färre enheter vilket medför mindre rördragning.  En vattenburen fläktkonvektor ger dig även möjligheten att få en högre grad av kontroll över temperaturen i ditt hem.   

  

Minskar risk för fuktskada och energiförlust.   

  

Vid renovation av ett hus, där man lägger till golvvärme, är det inte ovanligt att man får problem med fukt och energiförlust något som inte visar sig förens långt senare! För att golvvärme skall vara lika effektivt som en vattenburen fläktkonvektor krävs ca 30 cm isolering mot marken detta gör oftast inte då bjälklaget sällan är över 22 cm tjockt. Om isoleringen inte är tillräcklig kommer man förlora energi och löpa risken att transportera fukt upp i konstruktionen. Väljer man att istället installera en vattenburen fläktkonvektor eliminerar man denna potentiella risk.   

  

Vid utbyggnad  

  

Vid en utbyggnad är en vattenburen fläktkonvektor en kostnadseffektiv lösning på uppvärmningen då det ofta räcker med en enhet för att värma upp hela utbyggnaden.   
För uterum passar det extra bra med en vattenburen fläktkonvektor eftersom de snabbt kan reglera temperaturen. Ett uterum kan dock kräva väldigt mycket energi att värma upp så det är viktigt att ha det i åtanke.  

 

En vattenburen fläktkonvektor har möjligheten att leverera stora volymer värme, detta gör det extra viktigt att också säkerställa att ditt värmesystem har den kapaciteten som krävs. 

   
Hör gärna av er till oss med frågor på 0491 – 40 30 00  om du vill veta mer!
 

« Tillbaka till nyhetslistan