Öppna / stäng meny

Din värmepump är värd lite extra omtanke

Välj kategori

2020-06-05

Din värmepump är värd lite extra omtanke

Din värmepump är värd lite extra omtanke

Har du mer fritid eller är hemma mer än vanligt just nu? Då är det ett alldeles utmärkt tillfälle att göra saker du normalt sätt kanske inte hinner med. En sådan sak skulle kunna vara att med hjälp av våra enkla tips ge din värmepump lite extra kärlek!

För att upprätthålla din förlängda garanti krävs underhållsservice utförd av kyltekniker vartannat år, men mellan dessa servicetillfällen är det viktigt att du själv tar hand om din värmepump för att värmepumpen ska kunna arbeta så energieffektivt som möjligt

På en luft/luft-värmepump bör du med jämna mellanrum göra rent filtret i inomhusdelen. I rum eller lokaler med ett dammigare inomhusklimat eller om det finns husdjur behöver filtret rengöras oftare -när filtret fångar mer damm gör också filtret större nytta! Filtret spolar du av med vanligt vatten under kranen. Torka inte av filtret, skaka bara bort vattendropparna du ser och sätt tillbaka filtret, det torkar snabbt tack vare värmepumpens luftflöde.

Det är också bra att se till så utomhusdelen är ren från löv och annan smuts som kan påverka funktionen och luftflödet. En diskborste är ett bra verktyg för att borsta rent lamellerna på baksidan och när man ändå är igång kan man svabba av utedelens hölje med en tvättsvamp, lite vatten och diskmedel. Det krävs inte många sekunder för att få utomhusdelen att se lite snyggare ut! 

Har du ett vattenburet system med exempelvis en luft-vattenvärmepump är det inte fel att se till att systemet är ordentligt luftat, men glöm inte att fylla på vatten så du får rätt tryck i systemet. Vanligast är cirka 1 BAR/KG, med säkerhetsventil på 1,5 BAR/KG. Är man osäker på detta kan man givetvis kontakta sin lokala fackman för rådgivning.

Har du en luft/vatten-värmepump kan du även göra rent lamellerna på baksidan av utomhusdelen med en diskborste på samma sätt som vi beskrev ovan.

Lycka till!

« Tillbaka till nyhetslistan